Honda Civic Performance - JDM Discussion Engine tech, forced induction, springs, shocks, brakes, tires, etc.

Weird Engine Problem, Idling Funny...

Old 11-May-2005, 09:35 AM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
imported_BlazeInEk's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Turn on your TV!
Posts: 1,116
Weird Engine Problem, Idling Funny...

Set-up:
Car: 1996 Civic CX with Manual Transmission.
Engine: 1999 Acura EL (D16Y8) Manual Transmission with a JDM ITR ECU, using this ecu because my car doesn't have a fuel tank pressure sensor and USDM Y8 ECUs do. Using my stock wiring harness, moded for swap.

Problem:
Ok, I'm driving to Florida in Feburary and I get to north Florida, pull over to take a **** and when I'm done I take off farily quickly because there are cars coming behind me. I go over a rummble strip then it feels like for a second I have no fuel pressure and the engine light comes on. The car feels a little sluggish so I pull over and check the code, code 7..tps. So I reset the ecu and everything is fine so I forget about it.
Now it is April and I am driving my car throug the crazy amount of snow we got in late April. I'm putting along and all of a sudden the car starts feeling a little sluggish at partial throttle. Eventually the engine light comes on, code 7 and won't go off when I try to reset the ecu. I play around a few days trying to figure it out and finally the light goes off and hasn't come back on as of yet. The car sometimes feels a little sluggish at partial throttle or when I am cruising at a constant speed, fine at full throttle on the highway. When I am stopped after it has warmed up the idle goes from normal to about 200rpm then shoots up to normal then back down, etc. Also, don't know if it is related but sometimes I see my speedo needle spike up while I'm driving or sink to 0kph then back to the speed I'm going.
Does anybody have any ideas? I replaced the throttle body thinking it was a faulty tps, plus my throttle body had a crack so figured that may have something to do with it, but nope, nothin has changed. One thing I'm thinking is there is a common ground between the tps, O2s, engine coolant temp and air intake temp. So, maybe the ground on one of these sensors is messed up and it is messing up the other sensors as well? Any ideas will be greatly appreciated. Thanks a lot guys!
imported_BlazeInEk is offline  
Old 11-May-2005, 08:22 PM
  #2  
Registered User
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 767
So what does the car do now? it idles up and down? It could be a vacuum leak or idle air control if it idles up and down. Let me know what it does first.
imported_winner007 is offline  
Old 12-May-2005, 09:18 AM
  #3  
Registered User
Thread Starter
 
imported_BlazeInEk's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Turn on your TV!
Posts: 1,116
When I turn the car on now, say in the morning, it idles a little high but nothing crazy. I drive it and it drives fine for the first little bit. When I am at cruising speeds when it is warm it gets a little sluggish then when I am at a stop the idle goes from normal to around 200rpm to normal to 200rpm, cycle takes about 4sec. No engine light but if it starts feeling sluggish and I push it the light will come on code 7, TPS.
imported_BlazeInEk is offline  
Old 12-May-2005, 11:07 AM
  #4  
Registered User
 
imported_kIeRaN's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 7,745
try a new fuel filter
imported_kIeRaN is offline  
Old 12-May-2005, 04:19 PM
  #5  
Registered User
Thread Starter
 
imported_BlazeInEk's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Turn on your TV!
Posts: 1,116
Changed it not 20,000km ago....
imported_BlazeInEk is offline  
Old 13-May-2005, 09:11 AM
  #6  
Registered User
 
imported_esp's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Mississauga
Posts: 454
maybe fuel filter inside gas tank?
imported_esp is offline  
Old 13-May-2005, 09:41 AM
  #7  
Senior Member
 
imported_Cablerat's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Pickering
Posts: 3,984
Originally posted by esp
maybe fuel filter inside gas tank?
U mean fuel pump?
imported_Cablerat is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
jackattack
Engine
10
04-May-2009 09:17 PM
army031
Acura - Honda
5
27-Jul-2008 11:25 AM
imported_Turbo-D
Honda Civic Performance - JDM Discussion
10
20-May-2007 10:18 AM
catalyst
Honda Civic Performance - JDM Discussion
2
07-Jul-2005 07:55 PM
Ryan
Honda Civic Performance - JDM Discussion
5
02-Dec-2003 10:28 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Weird Engine Problem, Idling Funny...


Contact Us - Sitemap - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.