Honda Civic Performance - JDM Discussion Engine tech, forced induction, springs, shocks, brakes, tires, etc.

starting problems... tune up done, not much diff... ???

Old 22-Jul-2006, 09:17 AM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
imported_mikepasini's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: mississauga
Posts: 1,607
starting problems... tune up done, not much diff... ???

i have a b18c1 in my ek and for a while its had a funny starting problem with it. i will turn the key, it will crank and then when the engine fires up, its like it fires up on only 2 cylinders or something and barely starts... if i am lucky, i can leave it and it will kick in after a few seconds... you can watch the revs slowly climb... like, it will start messed up, sit somewhere like 200rpm, then climb, 500, 700, 1100, 1300, 1500, 1700, 1500... pretty much just like that when its cold, but even when its hot its the same, just doesn't idle as high...

and after starting it and it sits for a few mins, seems like its idling around 800, then it will just dip and sit at like 600 or something and rest there...

yesterday, i replaced the distributor (filled with red dust), put new oem plug wires and spark plugs... i know it needed a tune-up bad, but i figures it would solve the problem...



i am out of ideas... can someone please help?
imported_mikepasini is offline  
Old 22-Jul-2006, 05:42 PM
  #2  
Registered User
Thread Starter
 
imported_mikepasini's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: mississauga
Posts: 1,607
any ideas guys? I am exhasted trying to figure this out now, the tune up should of done it.
imported_mikepasini is offline  
Old 22-Jul-2006, 07:08 PM
  #3  
-- site donator --
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2004
Location: the hammer
Posts: 7,038
sounds like a problem with the fast idle thermo valve on the throttle body. Try taking it apart and screwing in/out the little plastic peice that threads into the body of the valve.
You could also try cleaning out the idle air control valve on the back of the intake manifold, i've personally never had sucess with that, but i know some people on here have, for me, replacing the iacv has been the only solution to a faulty one....but your situation doesn't seem to be an iacv problem to me.
I would also check all of your grounds and check for a vacuum leak.
zeeman is offline  
Old 23-Jul-2006, 12:13 AM
  #4  
Registered User
 
Join Date: Aug 2002
Location: Markham
Posts: 83
Re: starting problems... tune up done, not much diff... ???

Originally posted by mikepasini
i replaced the distributor (filled with red dust
rust? take out the ignitor and check. Make sure the connection are good.
imported_Nanase is offline  
Old 24-Jul-2006, 09:23 AM
  #5  
Registered User
Thread Starter
 
imported_mikepasini's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: mississauga
Posts: 1,607
well, i guess those are two good ones to check out. funny, it only happened that day (***knock on wood***) like right after i did the tune-up... so, maybe stuff needed to work in, i don't know... but i haven't had the problem yet... that's why i was feeling to go to cayuga on the weekend...

what should a gsr idle at, if anyone knows off hand? my tach, seems to be at 750 most of the time i think... when i start it up it looks to be around 800-850, but after sitting for a couple minutes you feel it just drop to like the 750 range... is this normal for when you start as well?
imported_mikepasini is offline  
Old 24-Jul-2006, 11:31 AM
  #6  
-- site donator --
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2004
Location: the hammer
Posts: 7,038
well stock tachs are horribly innacurate. But it should idle anywhere between 700-900rpms. If its idling too low try adjusting the idle screw on the throttle body.
zeeman is offline  
Old 24-Jul-2006, 12:09 PM
  #7  
Registered User
Thread Starter
 
imported_mikepasini's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: mississauga
Posts: 1,607
is there any advantage to moving it around? say higher?

also, i know you mentioned to me before the IACV possibly being the culprit to my problems... almost every time i stopped from driving say slowing down in 2nd, then i put my foot on the clutch and the revs drop.. it always seemed to stop, then dip like maybe 50rpm or not even... since i changed the dizzy/plugs/wires, it doesn't seem to be as consisitent any longer, but still happens here and there... could this be the IACV??? or anything else?

i am also running a 2.5" straight pipe with a test pipe... could this be back pressure related?
imported_mikepasini is offline  
Old 24-Jul-2006, 12:57 PM
  #8  
Senior Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 770
Is your computer chipped? i have the same problem but it was chipp that wa causing.
imported_plzbeleiveit is offline  
Old 24-Jul-2006, 01:40 PM
  #9  
Registered User
Thread Starter
 
imported_mikepasini's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: mississauga
Posts: 1,607
i is chipped but i have tried more than one chip already. maybe ve had two bad ones... i do have some useless **** like launch control on there... maybe those are whas mssing it up...
imported_mikepasini is offline  
Old 24-Jul-2006, 02:01 PM
  #10  
-- site donator --
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2004
Location: the hammer
Posts: 7,038
i doubt it, i've been using full throttle launch, full throttle shift for some time now in my car with no problems.
It could however be the chip, if your fuel/ignition values are off at idle it can cause a hunting/crappy/low idle for sure.
zeeman is offline  
Old 24-Jul-2006, 10:29 PM
  #11  
Registered User
 
Join Date: Jan 2003
Location: Mississauga,Ontario
Posts: 1,386
get ur engine light fixed!!!!!!!!!......meybe ur car is in limp mode all the time ...... don't wait until things [email protected] up to fix them MIKE!!!!
gooseshit is offline  
Old 25-Jul-2006, 02:04 AM
  #12  
Registered User
Thread Starter
 
imported_mikepasini's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: mississauga
Posts: 1,607
Originally posted by goose****
get ur engine light fixed!!!!!!!!!......meybe ur car is in limp mode all the time ...... don't wait until things [email protected] up to fix them MIKE!!!!
thanks mike... i would get that light fixed if i could ever find the guy that ****ed with it to begin with!!!


and everything runs great on it, just the idle and thats about the only off thing... just dips a little bit for a second... maybe i will grab another chip fromt teknoitik
imported_mikepasini is offline  
Old 25-Jul-2006, 10:50 AM
  #13  
-- site donator --
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2004
Location: the hammer
Posts: 7,038
i can help you with that too, i'm in hamilton if its closer for you.
zeeman is offline  
Old 25-Jul-2006, 11:08 AM
  #14  
Registered User
Thread Starter
 
imported_mikepasini's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: mississauga
Posts: 1,607
maybe this weekend if you are available sometime i could grab a chip off of you then.

is it possible for you to chip it to read boost? i have this turbo sitting at the end of my bed, but i can't just put it on yet because my ecu won't read it. I just need it to work so i can drive it wherever and get it tuned.
imported_mikepasini is offline  
Old 25-Jul-2006, 11:18 AM
  #15  
-- site donator --
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2004
Location: the hammer
Posts: 7,038
yes, i can enable boost on the chip i give you.
I am free all week b/c i have this week off work.
zeeman is offline  
Old 25-Jul-2006, 04:52 PM
  #16  
Registered User
Thread Starter
 
imported_mikepasini's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: mississauga
Posts: 1,607
sounds great zeeman. pm sent... maybe friday will work
imported_mikepasini is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
imported_mikepasini
Honda Civic Performance - JDM Discussion
0
02-Jan-2006 10:56 AM
kase1
Honda Civic Performance - JDM Discussion
2
04-Oct-2004 09:12 AM
Sp3cial_K
CFz Discussion
27
17-Aug-2004 08:52 AM
Scantron
Honda Civic Performance - JDM Discussion
5
16-Mar-2004 08:54 AM
rojo
Honda Civic Performance - JDM Discussion
5
30-Jan-2004 10:43 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: starting problems... tune up done, not much diff... ???


Contact Us - Sitemap - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.