Honda Civic Performance - JDM Discussion Engine tech, forced induction, springs, shocks, brakes, tires, etc.

My Car Ain't Starting!!!!!.....help Me Out!!!

Old 23-Nov-2005, 12:26 AM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: May 2005
Posts: 13
My Car Ain't Starting!!!!!.....help Me Out!!!

Well whenever I try to start it up, it just doesn't wanna start up...
here are my symptons....
there is fuel...power to the fuel pump, and pressure under the hood at the fuel filter...I took out a spark plug and I could smell fuel, there is spark because I put a screw driver into the wire and put it close contact to the strutbar and there was spark...
there's juice cuz I just changed the battery....

well it won't start one day of cranking for about 20 mins,
but the following day i'll crank it for about 2 mins then nothing,
another 2 mins then you can hear something's combusting in the motor...then another minute will spark her up....

anybody know what's wrong with my ride?

BTW it's a 92 Si Hatch with a D16z6

PM me any suggestions through....

imported_SOHC_CHINO is offline  
Old 23-Nov-2005, 09:33 AM
  #2  
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Location: North East
Posts: 2,578
SO does it sometimes start, then stay running for a bit and then shut down?
imported_Moe_Mentum is offline  
Old 23-Nov-2005, 09:40 AM
  #3  
Registered User
 
imported_Green_Goblin's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Mississauga
Posts: 781
What gas do you use? If your putting the high quality gas...your probably havin trouble starting cuz the gas sucks in cold conditions. It simple burns well hotter and cleaner once the car is up and running.

Try parking your car in the garage if you have one for a night. then try starting it the next day. Maybe its just not a good cold starter.

Im not a pro, but sometimes ppl forget to see the obvious..hope it helps bro.
imported_Green_Goblin is offline  
Old 23-Nov-2005, 12:56 PM
  #4  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: May 2005
Posts: 13
Originally posted by Moe_Mentum
SO does it sometimes start, then stay running for a bit and then shut down?

The day after the car doesn't wanna start,
it'll hesistate for about 6 tries....
then after that, i'l try it again, it'll struggle then get a high idle...
does that help out?
imported_SOHC_CHINO is offline  
Old 23-Nov-2005, 01:18 PM
  #5  
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: Mississauga
Posts: 92
Originally posted by Moe_Mentum
SO does it sometimes start, then stay running for a bit and then shut down?
thats the problem i had last nite, then after a few tries it started, not sure whats up with that
broooin is offline  
Old 23-Nov-2005, 02:30 PM
  #6  
Senior Member
iTrader: (1)
 
electronblue's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: On the road
Posts: 5,278
Re: My Car Ain't Starting!!!!!.....help Me Out!!!

Originally posted by SOHC_CHINO
Well whenever I try to start it up, it just doesn't wanna start up...
here are my symptons....
there is fuel...power to the fuel pump, and pressure under the hood at the fuel filter...I took out a spark plug and I could smell fuel, there is spark because I put a screw driver into the wire and put it close contact to the strutbar and there was spark...
there's juice cuz I just changed the battery....

well it won't start one day of cranking for about 20 mins,
but the following day i'll crank it for about 2 mins then nothing,
another 2 mins then you can hear something's combusting in the motor...then another minute will spark her up....

anybody know what's wrong with my ride?

BTW it's a 92 Si Hatch with a D16z6

PM me any suggestions through....

Starter motor perhaps. Have you tried bump starting the car when it won't start by the usual method??
electronblue is offline  
Old 23-Nov-2005, 03:08 PM
  #7  
Registered User
 
Capo's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: North York/Oshawa
Posts: 469
have you done any work to the car? timing could be off, improper firing order etc.
Capo is offline  
Old 24-Nov-2005, 02:03 AM
  #8  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: May 2005
Posts: 13
...

Originally posted by Capo
have you done any work to the car? timing could be off, improper firing order etc.
How can you determins that?
the ignitor?
or the ECM?
that was my guess



and no I haven't tried bump starting...
imported_SOHC_CHINO is offline  
Old 24-Nov-2005, 01:47 PM
  #9  
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Location: North East
Posts: 2,578
My guess is the ignitor/ECM .... If it turns out to be that I have a brand new one for sale. But usually an Ignitor or Ignition coil can prevent a car from starting if everything else is ok.
imported_Moe_Mentum is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
xray
Media - Non-Car Related
4
17-Jun-2008 07:52 AM
civic_integra
Interior - Audio - Security
11
01-Aug-2005 12:53 PM
imported_CYA
Interior - Audio - Security
12
23-Oct-2004 10:22 PM
cluster
Chit-Chat
12
01-Jun-2002 01:07 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: My Car Ain't Starting!!!!!.....help Me Out!!!


Contact Us - Sitemap - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.