Honda Civic Performance - JDM Discussion Engine tech, forced induction, springs, shocks, brakes, tires, etc.

Idle problem

Old 08-Jul-2007, 10:59 AM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
imported_redlineracer's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Ajax
Posts: 143
Idle problem

when my car is warmed up and I put it in neutral or park it keeps reving up and down constantly until i turn the car off or either put it into gear.....also i notice some power loss and stronger deceleration when i release the gas pedal while driving....... an ideas????
imported_redlineracer is offline  
Old 08-Jul-2007, 12:49 PM
  #2  
Registered User
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 954
vacuum leak.

Normally I use a stethoscope with a rubber hose on the end to find a leak. Or just spray intake clean around gaskets, hoses, etc.
imported_chris_v2 is offline  
Old 08-Jul-2007, 02:22 PM
  #3  
Registered User
Thread Starter
 
imported_redlineracer's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Ajax
Posts: 143
thanks, yeah i was thinking it might have been that, but could it be my intake manifold gasket??? I feel A LOT of hot air in the engine bay, like when i open the hood all the hot air comes out....but it's not running hot, so there MUST be an air leak, I checked all the hoses but nothing, but that was just eyeball........
imported_redlineracer is offline  
Old 08-Jul-2007, 03:40 PM
  #4  
Registered User
 
imported_janz3n's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: toronto ontario
Posts: 703
could also be the eacv. try spraying some carb cleaner init and let it soak a bit and put it back on. but check for vacuum leaks first. could also be air in the coolant system. try bleeding it.
imported_janz3n is offline  
Old 08-Jul-2007, 08:49 PM
  #5  
Registered User
Thread Starter
 
imported_redlineracer's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Ajax
Posts: 143
yeah it's weird i was out today and it never did it, it does it sometimes and sometimes it doesn't.....but what remains constant is the higher revs when idleing.....
imported_redlineracer is offline  
Old 08-Jul-2007, 09:19 PM
  #6  
Registered User
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 954
99% sure its a vacuum leak.

When you have a leak, your car is running lean=no power situation.

As well as your rpm's will increase at idle.

You have a leak. Yes it could but an IM gasket, could also be a tb gasket, pcv hose, fpr, could be leaking out of the iacv gasket, etc. Its your job to isolate the leak.
imported_chris_v2 is offline  
Old 08-Jul-2007, 10:51 PM
  #7  
Registered User
Thread Starter
 
imported_redlineracer's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Ajax
Posts: 143
cool, thanks a whole bunch, i'll try spraying down possible areas....so what should happen? It would bubble up wherever sprayed right?
imported_redlineracer is offline  
Old 08-Jul-2007, 10:53 PM
  #8  
Registered User
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 954
no

the idle should increase. Make sure to use something that is flammable. If you dont have parts cleaner or intake cleaner.. use a mini propane tank or something
imported_chris_v2 is offline  
Old 12-Jul-2007, 11:45 AM
  #9  
Registered User
Thread Starter
 
imported_redlineracer's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Ajax
Posts: 143
ok so my mechanic ran a diagnostic and says that my injectors are gone bad........ so far i bought an injector cleaner, poured that in, hopefully something happens which i doubt, but does this make sense?? injectors??
imported_redlineracer is offline  
Old 12-Jul-2007, 01:05 PM
  #10  
Registered User
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 954
Injector cleaner wont do anything if its that bad. You'll probably need to replace the injectors
imported_chris_v2 is offline  
Old 12-Jul-2007, 09:40 PM
  #11  
Registered User
Thread Starter
 
imported_redlineracer's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Ajax
Posts: 143
but i mean the revving up and down when warmed up being an injector problem does that make sense......i heard some people saying injectors and fuel pumps in these cars never go bad....... ?
imported_redlineracer is offline  
Old 13-Jul-2007, 03:11 PM
  #12  
Registered User
Thread Starter
 
imported_redlineracer's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Ajax
Posts: 143
i was reading up a bit more and found that if i don't have any vacuum leaks and no coolant leaks then it could be my thermostat or distributor....??? how would i go about troubleshooting them??? man i'm looking at everything, just don't understand this wierd problem.......
imported_redlineracer is offline  
Old 14-Jul-2007, 01:16 PM
  #13  
Registered User
Thread Starter
 
imported_redlineracer's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Ajax
Posts: 143
oookk so I found out my IACV motor is gone bad!! finally figured it out.......
imported_redlineracer is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Jcr89
Engine
5
11-Nov-2008 07:29 PM
sol_searchin
Engine
6
23-Jul-2008 07:17 PM
Jrod
Acura - Honda
6
30-May-2008 08:55 PM
egbaby
Engine
6
25-Feb-2008 09:09 PM
redfox
Honda Civic Performance - JDM Discussion
6
25-Jul-2002 10:59 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Idle problem


Contact Us - Sitemap - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.