Honda Civic Performance - JDM Discussion Engine tech, forced induction, springs, shocks, brakes, tires, etc.

Could someone please help me with my engine :(

Old 14-May-2005, 01:24 PM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
imported_kIeRaN's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 7,745
Unhappy Could someone please help me with my engine :(

okay, i put a d16z6 in my coupe, should have been a fairly simple enough swap right, well rite now i am having a major problem. Once it starts reving past 3000 rpm it becomes very boggy and wont really go any higher then 4000 rpm, does anyone know what could be causing this? I just got rid of all my cel codes... So i dunno what is left to do.

SOMEONE PLEASE HELP ME:cry:
imported_kIeRaN is offline  
Old 14-May-2005, 01:25 PM
  #2  
Registered User
Thread Starter
 
imported_kIeRaN's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 7,745
oh yeah, its a 93 d16z6 in a 93 civic dx coupe
imported_kIeRaN is offline  
Old 14-May-2005, 01:26 PM
  #3  
Senior Member
 
Cynikal.Mindset's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 23,880
u shoulda let somebody that knows what they are doing install that ish...its damn plug and play man, hook up the vtec and u should be golden...maybe ur timing is off or somethin
Cynikal.Mindset is offline  
Old 14-May-2005, 01:30 PM
  #4  
Registered User
 
imported_trackhack's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Durham
Posts: 993
Sounds like your ECU is in limp mode..you sure your not getting any codes?

It could also be a fuel starvation problem, check your fuel pressure.
imported_trackhack is offline  
Old 14-May-2005, 01:39 PM
  #5  
Registered User
 
Join Date: Jun 2004
Location: Newmarket
Posts: 2,867
yea guy i thaugh u were an expert o il do this 4 ya hahahaha


yea the vtec should be kicking in then and i just had a simular probem but my engin light came on wen my ecu was in limp mode


id get 2 the point were the vtec should kick in and it would make the same noise as the rev limitor wooov woov woov and just wilnot let u get any higher

try geting it scanned or swap the ecu out try that it should be giveing u acode and its not


wel thats what i have lurned from my resent problem


mide was the timeing and the bolts were loose so as soon as the motor got reving high i was loosing spark in 2 pistons so i just moved it alittle and tightened it all up and boom all good


i have a fuel filter if u need one $40
imported_doggy69247 is offline  
Old 14-May-2005, 08:45 PM
  #6  
Registered User
Thread Starter
 
imported_kIeRaN's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 7,745
Originally posted by CyniKal.Mindset
u shoulda let somebody that knows what they are doing install that ish...its damn plug and play man, hook up the vtec and u should be golden...maybe ur timing is off or somethin
why would i pay someone else like 700 bux to install it when i can do it myself? Sorry but i dont have that kinda money to be throwing away, i just need soime help getting my car running 100%
imported_kIeRaN is offline  
Old 14-May-2005, 08:49 PM
  #7  
Registered User
Thread Starter
 
imported_kIeRaN's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 7,745
Originally posted by trackhack
Sounds like your ECU is in limp mode..you sure your not getting any codes?

It could also be a fuel starvation problem, check your fuel pressure.
my ecu isnt in limp mode, thats the thing, if i press my pedal very sl;owly i can get it to reach like 5000 rpm, it doesnt feel like a rev limiter at all.. Also, how can i check my fuel pressure? i switched to a holley 190 gph fuel pump and a new aem fuel filter.
imported_kIeRaN is offline  
Old 14-May-2005, 08:53 PM
  #8  
Senior Member
 
Cynikal.Mindset's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 23,880
Originally posted by kIeRaN


why would i pay someone else like 700 bux to install it when i can do it myself? Sorry but i dont have that kinda money to be throwing away, i just need soime help getting my car running 100%
cuz then ur **** would work and u wouldnt complain about not having a car to drive...but then again, nobody wants to see the snot green machine on the road
Cynikal.Mindset is offline  
Old 14-May-2005, 08:54 PM
  #9  
Senior Member
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 12,908
you dont win friends with 1.6 L
punkindrublic is offline  
Old 14-May-2005, 09:08 PM
  #10  
Registered User
Thread Starter
 
imported_kIeRaN's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 7,745
Originally posted by CyniKal.Mindset


cuz then ur **** would work and u wouldnt complain about not having a car to drive...but then again, nobody wants to see the snot green machine on the road
u ever see the car in person? no.... so shut the hell up
imported_kIeRaN is offline  
Old 14-May-2005, 09:52 PM
  #11  
Registered User
 
imported_gatherer's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: on a race track
Posts: 17,846
hows the timing? is that set right ont he new engine?
imported_gatherer is offline  
Old 14-May-2005, 10:28 PM
  #12  
Registered User
 
Younes Si's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 6,753
Originally posted by PunkInDrublic
you dont win friends with 1.6 L
that's not true :cry:
Younes Si is offline  
Old 14-May-2005, 10:56 PM
  #13  
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 351
are you sure the enigne is good??, timing wouldnt cause that problem
scott newman is offline  
Old 15-May-2005, 12:29 AM
  #14  
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Location: toronto
Posts: 88
back to basic like check the dist. timihg, cam and crank timing.
car tech is offline  
Old 15-May-2005, 12:58 AM
  #15  
Senior Member
 
Join Date: Feb 2003
Location: Scarborough and Mississauga
Posts: 7,065
shoulda just had scott newman do the install for ya kieran:P. Best thing to is just start checking the basics. U have a manual, start using it.
scarlemthug is offline  
Old 15-May-2005, 10:35 AM
  #16  
Registered User
Thread Starter
 
imported_kIeRaN's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 7,745
yeah yeah yeah, but asking for help on tcc isnt the wrong thing to do... Why research if i can get help on tcc? and i am gonna check the timing today
imported_kIeRaN is offline  
Old 15-May-2005, 11:25 AM
  #17  
Senior Member
 
Join Date: Feb 2003
Location: Scarborough and Mississauga
Posts: 7,065
well u should research before u start asking questions. Im sure u will figure it out, just do some searches around the NET and im sure u will find the answer to ur problem.
scarlemthug is offline  
Old 15-May-2005, 11:28 AM
  #18  
Senior Member
 
imported_Cablerat's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Pickering
Posts: 3,984
So no codes? Is the ECU a stock P28?

Are you saying that if you floor the throttle, the engine only gets up to 4000 rpm? Does react just like if you were bouncing off the rev limiter, or ...?

This Engine you installed, did you get it complete and just throw it in, or did you change anything before putting it in?
imported_Cablerat is offline  
Old 15-May-2005, 12:30 PM
  #19  
Registered User
Thread Starter
 
imported_kIeRaN's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 7,745
i had codes but got rid of them all. It does not feel like a rev limiter at all becasue if i press the pedal slowly it will reach up to 5000.

this engine was just the engine pretty much, i used my old d16z6 and swapped the tranny, dizzy, and a few of the sensors from my old engine.
imported_kIeRaN is offline  
Old 15-May-2005, 12:31 PM
  #20  
Registered User
Thread Starter
 
imported_kIeRaN's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 7,745
oh yeah and the wiring harness and throttle body
imported_kIeRaN is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Could someone please help me with my engine :(


Contact Us - Sitemap - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.